Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Η κρίση ώθησε τις ελληνίδες στην πορνεία

[Email του αναγνώστη Arkhon]

Δες εδώ τι γίνεται. Αντί οι δικές μας να δουλέψουν τίμια ή να μεταναστεύσουν το γύρισαν στην πουτανιά! Λες και έχουμε πόλεμο. Σοβιετικό μπλοκ καταντήσαμε και ποιος ξέρει πόσες από αυτές τις είχαμε και για σχέση.

Στα ύψη βρίσκεται ο τζίρος από την πορνεία στην Ελλάδα που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Γρηγόρη Λάζου, ο οποίος μελετά διαχρονικά το φαινόμενο της πορνείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο υπάρχουν 6.500 θέσεις  πορνείας στην Αθήνα, όπου εκδίδονται 12.000 γυναίκες, ενώ άλλες 6.500 εκδίδονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο οι γυναίκες να εκδίδονται ακόμα και για μια τυρόπιτα. Όταν η άλλη έχει να φάει δυο μέρες, τι θα κάνει; Συνήθως το μεροκάματό τους είναι στα 15 ευρώ και, για να το βγάλουν, χρειάζεται να περάσουν από πάνω τους 6-8 πελάτες στο πεζοδρόμιο ή 20 στο μπουρδέλο», τονίζει ο κ. Λάζος στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην Αθήνα σήμερα υπάρχουν περίπου 525 οίκοι ανοχής.

Γυναίκες εκδίδονται και μέσω μικρών αγγελιών και σε ξενοδοχεία, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός κινείται μέσω Internet. Υπάρχουν επίσης περίπου 700 πόρνες πολυτελείας. Ο κύριος όγκος των γυναικών δουλεύει στους δρόμους: πλατεία Κολιάτσου, Αμερικής, Βάθη, Κουμουνδούρου, Βουκουρεστίου, Πειραιώς. Την περίοδο 1997–2000 η πορνική αγορά έπιασε τις κορυφαίες της τιμές και sταδιακά άρχισε να πέφτει όσο οι πελάτες έχαναν εισοδήματα κι αυξανόταν η χρήση πορνογραφικού υλικού μέσω Διαδικτύου. Το 2006-2008 έπεσε στα ελάχιστα: 6.000 πόρνες στην Αθήνα. Από το Καστελόριζο, που ο Παπανδρέου μάς ανακοίνωσε ότι μπαίνουμε στα μνημόνια, η πορνεία άρχισε να αυξάνεται με έναν αργό, χλωμό ρυθμό.

Από τις 17.000 εκδιδόμενες το 2012 σήμερα βρισκόμαστε στις 18.500. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πια οι μισές πόρνες είναι Ελληνίδες, ενώ κάποτε είχαν εξαφανιστεί από τον δρόμο, διαπιστώνουν οι ερευνητές. Σήμερα το 35%-40% των εκδιδομένων στην Αθήνα -7.350 γυναίκες- είναι ντόπιες: περίπου 6.900 είναι κόρες μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Τιμές και προφίλ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμα και με 5 ευρώ μπορεί κάποιος να πάει με μια κοπέλα στον δρόμο για 15 λεπτά, μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι νταβατζήδες αποσύρουν τα «καλά χαρτιά» και ρίχνουν στον δρόμο τις «δεύτερες επιλογές» -συνήθως οι τιμές κινούνται στα 20 ευρώ.

Στα μπουρδέλα οι τιμές ανεβαίνουν κι ο χρόνος χρήσης της κοπέλας μειώνεται: ο πελάτης πληρώνει 20-30 ευρώ για λίγα λεπτά. Στα στούντιο ο χρόνος είναι μεγαλύτερος: για 50-100 ευρώ ο πελάτης -ή το ζευγάρι- μπορεί να έχει την κοπέλα για μια ώρα. Οταν αναφερόμαστε σε πόρνες πολυτελείας, οι τιμές ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς: για να συνοδεύσει απλώς τον πελάτη σε κοινωνική έξοδο η πόρνη θα χρεώσει 100-200 ευρώ και για να κάνει σεξ μαζί του 500.

Η δικαστική ψυχολόγος Μαρία Μουδάτσου, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας της PRAKSIS για την πορνεία και το τράφικινγκ έκανε έρευνα με την ομάδα της επί έξι μήνες σε επτά πόλεις και συμμετείχαν με συνεντεύξεις τους 70 εκδιδόμενες και 30 πελάτες. Οι 29 άντρες είναι Ελληνες και μορφωμένοι (αρκετοί με ανώτατη εκπαίδευση). Η συντριπτική πλειονότητα είναι 26-35 ετών. Είναι κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Επτά δηλώνουν ανύπαντροι, επτά παντρεμένοι, πέντε σε σταθερή σχέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνευρίσκονται με πόρνες 2-4 φορές τον μήνα και τις επιλέγουν με κριτήριο την ηλικία κι όχι τη χώρα προέλευσης.

Ακόμη, 26 στους 30 δηλώνουν ότι ξέρουν τι είναι το τράφικινγκ, 29 στους 30 ξέρουν τι είναι σεξουαλική εκμετάλλευση και σχεδόν όλοι δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να συνευρεθούν με γυναίκα που να εξαναγκάζεται στην πορνεία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου